Zapraszam także tutaj:

  • No w końcu Kopenhaga - Z wyjazdów pod tytułem "no w końcu" spokojnie mogłabym zrobić całą serię. *No w końcu* Sztokholm,* no w końcu* Kuala Lumpur, *no w końcu* i Kope...
    4 tygodnie temu

sobota, 2 lutego 2013

[3] PRZEPIS NA SOBOTĘ: Makaron pełnoziarnisty. Urozmaicamy dietę

Tak jak zapowiedziałam, powracam z sobotnim cyklem poświęconym zdrowemu odżywianiu :))

Może zastanawiacie się nad tym, dlaczego właściwie pełnoziarniste produkty są zdrowsze od "normalnych" i dlaczego są polecane przez dietetyków. Mam nadzieję, że mój post nieco rozjaśni tą sprawę.

Źródło zdjęcia: http://http://kobiecymokiem.pl/

Makaron pełnoziarnisty różni się od zwykłego, pszennego rodzajem mąki, z jakiej został zrobiony. Standardowe makarony są produkowane z mocno przetworzonej mąki, pozbawionej wielu składników odżywczych. Do produkcji makaronu pełnoziarnistego używa się zaś mąki razowej, która zawiera najwięcej cennych substancji, gdyż została zrobiona z pełnego ziarna, tj. zmielonego razem z zewnętrzną okrywą, w której te substancje się znajdują. To dlatego makaron pełnoziarnisty ma ciemniejszą barwę od zwykłego makaronu.

Co cennego zawiera makaron pełnoziarnisty? 
Błonnik - włókno pokarmowe pochodzenia roślinnego, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego, gdyż wpływa na perystaltykę jelit, czyli swobodne przemieszczanie się pokarmu wzdłuż układu pokarmowego.
Kwas foliowy - wspomaga podział komórek, dlatego jest niezwykle ważny m.in. dla kobiet w ciąży.
Niacyna - pomaga zachować zdrowie skóry i błon śluzowych.
Cynk - odpowiada za mocne kości, gojenie się ran, oraz piękną skórę.
Żelazo - wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego, tworzenie się hemoglobiny i czerwonych krwinek.
Fosfor - wspomaga budowę kości, zębów, błon komórkowych.
Magnez - odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego.

Źródło: http://kobiecymokiem.pl


Do czego możemy wykorzystać taki makaron? W zasadzie do wszystkiego, możemy nim z powodzeniem zastąpić zwykły makaron :) Możemy dodawać go do zup, sałatek, zapiekanek, potraw mięsnych i warzywnych. Dziś nie będzie więc konkretnego przepisu - wszystko leży w Waszych upodobaniach :) Jeśli chodzi o smak tego makaronu, niewiele różni się on od normalnego, makaron wymaga nieco dłuższego gotowania i jest twardszy, ale mimo to smaczny.

Czy jadacie pełnoziarnisty makaron? Do jakich potraw go dodajecie? :)

Pozdrawiam,
Klaudia

PS. Forum Włosomaniaczek zaczyna się rozkręcać :) Jeśli jeszcze się nie zarejestrowałaś, zapraszamy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...